Arkadaşlar lütfen kişisel algılamayın, ciddi manada kimseyi kastetmedim. Zaten "uzun" kısmı yanlış anlaşılmış, şahsen ben de uzun yazmayı seviyorum. Özellikle free rplerde. Ve karakter geçmişine dair yazmayı planladığım rp oldukça uzun olacak. Benim eleştirdiğim şey uzun yazarken konudan kopup rp kalitesinin düşmesi. Yani eleştirdiğim şey kaliteli bir rpde karakterin geçmişine dair veya yaşam amacına dair şeyler değil. eleştirdiğim şey kesinlikle başkasıyla yapılan aktif rplerde gereksiz kısımlar. Yani örnek verirsem daha iyi anlaşılır. Diyelim ki dövüş anını içeren bir rp
"Karşısındaki shinobinin sağ taraftan gelen yumruğunu sol eliyle karşılarken rakibinin bir anlığına boşlukta bıraktığı karnına vurdu. Bu sırada aklına ansızın dedesiyle geçirdiği günler geldi. Onunla go oynar, bol bol gülüp eğlenirlerdi. Ne güzel günlerdi onlar... Bir keresinde dedesine annesiyle ilgili şeyler sorduğu için azar işitmişti. Dedesi nedense annesiyle ilgili tüm soruları cevaplamaktan kaçınıyor, sorduğu zamansa onu azarlayıp odasına yolluyordu. Annesine kin duyuyor olamazdı, çünkü onun kızıydı o. Peki ya onu rahatsız eden şey neydi? bunu ara sıra oturup ciddi ciddi düşünürdü, annesi şu an neredeydi? kimlerleydi? .... vs vs..."
abi şimdi dövüş için yaptığın bir rp bu. Yani birkaç cümlede karakterin geçmişine dair atıfta bulunabilirsin veya alttan alttan her mesajda karakterin geçmişinde yaşadığı boşluğu yansıtabilirsin. Ama niye ısrarla bu sorularla rpyi uzatasın ki? asıl sorun bunun her rpde olması. Yani hadi bir tane böyle yazdın diyelim, e diğer rpde de bu sefer babasını anlatıyor adam?

Hayır yapacaksan edebi bir dille yaparsın, boynu okşanan bir kedi kadar mest olur okuyan. Mırlar mutlulukla. Ama sadece basit soruların -ki bu sorular genelde yeşilçam klişeleri gibi "hayatın amacı neydi ki? niye yaşıyoruz ha? kayınçom neden birden kayboldu? " benzeri şeyler oluyor- ciddi manada edebi bir değeri yok. Biraz farklı bir cümleyle kurulsa neyse ama böyle yalın bir şekilde sorulan bir sürü soru okuyucuyu yoruyor. Gm arkadaşları da biraz düşünmek lazım. Ben bu sitede daha önce gm olmuştum ve bazen karakterin geçmişiyle ilgili böyle uzatılmış kısımları okurken yaptığı hamleleri falan unutup rpyi tekrar tekrar okuyordum. Okudukça da yoruluyor insan.
Bakın kendi rplerimden bir örnek veriyim. Olay şu: 3 shinobi aynı çatıdayız, herkes tek tek ortaya çıkmakta. O sırada 4. bir arkadaş daha katılıyor. Şimdi zaten önceki satırlarda diğer shinobilerin gelişlerini bol bol tasvir etmişim, düşündüm, 4. arkadaş için yapacağım tasvirlerde diğerlerine benzer olacaktı. Hepsi birden ortaya çıktığı için "ve birden bir shinobi daha geldi" demek yerine bazı sorular sorarak gelişini açıklamaya çalıştım.
"Rastgele yatmak istediği bir çatıda birisinin olma ihtimali neydi? peki bu kişinin shinobi olma ihtimali? peki üç shinobinin gece vakti aynı çatıda olması ihtimali?
kuşkusuz ki tüm bu ihtimaller dördüncü bir kişinin onlara katılma ihtimalinden daha azdı. "
bakın kalın olan kısmı yazmasam diğer kısımlar safsatadan ibaret olurdu. Allah aşkına okurken yorulmadınız mı? ben yazarken bile yoruldum bu kısmı. Ama ardından gelen cümle o soruların sorulma amacı oluyor. İşte o cümleyi kurmazsanız eleştirdiğim şeyi yapmış olursunuz. Lateralus`un dediği şey çok doğru. Uzunluk ve doluluk farkını diyorum. Uzun yazmayın. Dolu dolu yazın ..