Takım konularında pasiflik uygulamasının ciddi bir şekilde tutulacağını gerek rehberinde gerek de özelde paylaştık. Hatta rehberde dedik ki:
GM - Naruto yazdı:"...bir çok dezavantajı da beraberinde getirmekte. Ağır pasiflik cezaları, buna dayalı olarak konulardan geri kalma ve GP kaybı, takım lisansını kaybetme sorunu gibi..."
Peki bu pasiflik durumunu nasıl uyguladık? Genellikle her konuda olduğu gibi, pasiflik süresini 48 saat olarak belirledik ve buna göre konuları ilerlettik. Senin konunda pasifliği nasıl uyguladığımıza bakalım bir de dilersen. Buraya sadece gecikmeleri yazacağım, zira vaktinde yazmak oyuncu olarak sorumluluğun dahilinde olan bir şey olduğu için, zaten bunu yapman gerekiyor ve yaptığında da karşılığını GP olarak falan alıyorsun. Neyse, gecikmelere geçelim:
gönderen GM - Naruto tarih Cum Mar 13, 2015 8:13 pm
gönderen Kasumikage Shikibanzo tarih Pzt Mar 16, 2015 9:10 pm
Gecikme 1 gün ve pasiflik cezası uygulanmadı.
gönderen GM - Naruto tarih Sal Mar 24, 2015 9:06 pm
gönderen GM - Naruto tarih Cum Mar 27, 2015 6:57 pm
Pasiflik cezası 1 gün daha beklenilmenin ardından verildi.
gönderen GM - Naruto tarih Cum Nis 03, 2015 10:14 pm
gönderen GM - Naruto tarih Çrş Nis 08, 2015 8:10 pm
Son pasiflik cezası ve konunun sonlandırılması pasiflik sınırından 3 gün sonra gerçekleşti. Umut'tan bana gönderilen mesaj ise 7 Nisan'da, yani pasiflik sınırının aşılmasından 2 gün sonra gönderilmiş bir mesaj. Yani direk pasiflik uygulanmamış, 3. pasiflik alınıp konu kapanmasın diye beklenilmiş, ancak konunun dondurulup dondurulamayacağı sorulduktan sonra konu dondurulmuş.
Şimdi gelelim sırası ile cevaplara:
1. Konunun dondurulma gibi bir planı ortada olmasa dahi, ben hiçbir şekilde her oyuncuya konusu ile ilgili olarak mesaj atamam. Pasiflik sınırını aşmış ve konusunun dondurulup donduralamayacağını soran bir oyuncuya karşı niye konunu donduracağım veya dondurmayacağım diye mesaj atayım? Bu soruyu soran arkadaş zaten RP'sini yazamıyordur, yazmaya zamanı olmuyordur. Yoksa işi gücü olmayan bir adam konusunun dondurulup dondurulamayacağını yazmaz. Kaldı ki, takım konusularındaki pasiflikle ilgili durum ortada. Hatta buna çarpıcı bir örneği de koyayım.
gönderen GM - Naruto tarih Cum Nis 03, 2015 10:13 pm
- Kapalı konu
- İlk pasifliğin hayırlı uğurlu olsun.
gönderen Midori Sora tarih Cum Nis 03, 2015 10:21 pm
Pasiflik sınırını sadece 2 saat geçmiş olmasına rağmen ve hatta pasiflik verildikten sadece 8 dakika sonra RP'sini yollamış olmasına rağmen, pasiflik cezası kaldırılmadı! Daha önce aynı arkadaş, aynı durumda kalmıştı ve pasifliğini 1 defaya mahsus olmak üzere kaldırmıştım. Ancak aynı durum tekrar gerçekleşince, GM'den 8 dakika sonra RP'sini göndermesine rağmen, pasiflik aldı!
Diğer taraftan, konunu donduramayacağımı söyleyebilirdim, evet. Ama senin bahsettiğin yoğunluk ve sorumluluğunun birkaç katı kadarını şu an üzerimde taşıdığım için, Ozan ile konuştuktan sonra bu konuda sana geri dönüş yapamadım. Peki ben bir soru sorayım, 3. pasiflik sınırının üzerinden 2 gün sonra haber veriyorsun, ya ben iyiniyetli olarak konuyu açık tutmasam ve 3. pasifliği vermem gereken gün versem, o zaman ne diyecektin? Bana sormadan niye pasiflik verildi demeyeceğini biliyorum, ama sırf bana haber verilmeden konu kapandı diye bu tür bir mesaj yazman hoş değil.
2. Forumda ufak bir araştırma yaptığında, 3. pasiflikten sonra konuları kapattığımı zaten görürsün. Ama senin bunu bilmiyor olman, sana "3. pasifliği ver bekle" deme hakkını doğurduğunu sanıyorsun ve yanılıyorsun. Öte yandan, bana isteğin geldikten sonra, yani pasiflik sınırını zaten aşmış olmandan sonra gelen bir mesaj. Normalde benim mesajı bekleme gibi bir mecburiyetim olmamasına rağmen, sırf emeklerimiz ziyan olmasın diye, diğer takım konusu olan arkadaşlara haksızlık yaparak, seni zaten beklemişim. Ama sen bu beklemenin sonunda RP'ni yazmamış, çok yoğun olduğun için konunun dondurulup donduramayacağını sormuşsun. Bu saatten sonra da bırak insiyatif konuna bakan insanlarda olsun. Genel olan 3. pasiflikte konuyu kapatma işlemini de oyuncuya sormadan yapabilelim ki bir düzen olsun, kafasına esen konu dondurmasın, istediği zaman RP yapmasın. Çünkü burada bireysel değil, kolektif bir yapı mevcut ve bir birey bu kolektifliği keyfine göre değiştiremez.
3. Konuyu kapatmak senden çok bana koyan bir şey, çünkü ben elimdeki onca konuya rağmen senin konuna da yazıyorum. Emeğin kıyaslaması olmaz, ama sen bir konu ile ilgileniyorken, ben on konu ile ilgileniyorum. Böyle bir durumda konunun dondurulması ile ilgili bir şey duyunca da emin ol senden daha çok üzülüyorum. Çünkü sen konu içerisinde sadece bir sonraki RP'ni veya en fazla birkaç tur sonrasını ve belki karakterinin gelişimini düşünüyorken, ben tüm konuyu ve konunun sonunda oluşabilecek yeni kurguları ve onları evreninin ana düzenine entegre edilmesini düşünüyorum. Şimdi bu durumda konuyu kapatan mı "ihanet" etmiş oluyor, konunun kapanmasına vesile olan mı? Ayrıca bu "ihanet" dalgasını da çözmüş değilim, ama sırf istediğin şeylerin olmadığını görünce "ihanetten" bahsetmen üzücü. Kendi görüşündür, saygı duyarım ama sana yakıştıramam. Orası ayrı...
Bu açıklamalardan sonra konunu zaten geri açma gibi bir şeyim olamaz, ama şimdi sana bir şeyi daha hatırlatmak istiyorum.
GM - Naruto yazdı:"...bir çok dezavantajı da beraberinde getirmekte. Ağır pasiflik cezaları, buna dayalı olarak konulardan geri kalma ve GP kaybı, takım lisansını kaybetme sorunu gibi..."
Rehberlerin sonunda bu kural yazıyorsa ve sen de takım konusu alıyorsan, bu kuralı kabul etmişsin anlamına gelir. Konun kapatıldığında kalkıp "ben bu türlü kurallara gelemiyorum yae" demek riyakarlıktır. Kaldı ki bu durum size özelden de söylendi, buna rağmen hiçbir ses çıkmadı. Kimse de kalkıp "Ağır pasiflik cezası ne kardeş?" demedi. Herkese göre iyiydi demek ki. Günde 3-4 tur yazılırken de bu kural vardı ve o zaman neden "ben bu türlü kurallara gelemiyorum yae" denilmedi? Takım başvurusu yapılırken bu kural yine mevcut yerindeydi, o zaman niye kimse "Ben arada bir pasif olurum, nasıl olacak bu işler?" diye bana sormadı. Ama yok, her zaman olduğu gibi, iyiyken en iyi, kötüyken tukaka olma durumumuz devam ediyor. Kaç yıldır aynı ortamdayız ve hala bu zihniyette olunması gerçekten incitici. Hele ki böyle bir şeyin senden geliyor olması, çok daha incitici...
Konuya uygulanan pasiflik cezası, konunun hiç yaşanmamış sayılmasından ibaret. Takım lisansını kaybettin mi? Hayır. GP kaybın oldu mu? Hayır. Peki bunlar da yaptırımın kapsamında mı? Evet, eşek kadar yazıyor. Konuna uygulanan en düşük yaptırım uygulanmışken, ki tekrar hatırlatayım, 3. pasiflik süreni aştıktan sonra beklenilmesi ve konunun dondurulup dondurulamayacağını sormanın ardından konu donduruldu, bu tavır niye? Sen ilk pasifliğini yapınca mı ben konuyu kapattım? Takımını direk elinden mi aldım? Kalan GP'lerini mi sıfırladım? Pasifliğin sebebiyle konunun yaşanmamış sayılmasından başka ne yaptım?
Oyuncular için kendi konusu her zaman önceliklidir, bunu anlayabilirim. Ama yukarıda da söylediğim gibi kolektifliği yıkan bireyselcilik, içinde bulunduğumuz RP yapısına uymamaktadır. Ben herkesin konusunu kendisine sorup mu ilerleteyim? Kimseye pasiflik vermeyeyim, kimseye yaptırım uygulamayayım... Kusura bakmayın ama, siz bilgisayarınızda veya diğer konsollarınızda oyun oynayıp "Ya pasiflik süresi daha var nasıl olsa." diye rahat takılırken, ben yine siteye giriyorum ve konularla ilgilenmeye çalışıyorum. Konulardaki aksamalarım olmasına rağmen, en kötü 2 günde bir siteye girip, burayla ilgileniyorum. Demek ki hata yapıyormuşuz...
Öte yandan, sürekli pasiflik yardıran bir adam değilim ki bunu en iyi bilenlerden biri de sensin. Ama baştan getirdiğimiz bir kural var ve kuralı uyguluyorum. Sonra kuralı uyguladım diye trip atılıyor, "ihanetler" başlıyor. Bu yazdıklarını gerçekten arkadaşlığımız olan biri yazmasaydı, inan üslubum daha ağır olurdu. Ama ben yine de senin "ihanete" uğramış olduğunu düşündüğün arkadaşlığımızın gölgesinde, elimden geldiğince hafif bir şekilde cevap veriyorum. Umarım durum açıklığa kavuşmuştur.
Son olarak takımını gerçekten bırakmak isteyip istemediğini bir kez daha düşün ve Ozan'a veya bana bir şekilde cevabını ilet. Yoklama sonuna kadar cevabını vermeni bekliyoruz.